
4 Basit Adımla Bireysel Bütçe Planlama Nasıl Yapılır
Çoğu insan birikim yapma planlarını sürekli erteler. Parayla olan ilişkiniz, günlük yaşamınızı, harcama düzeninizi ve aldığınız kararları etkilediği için, kişisel birikim planınızı uygulamanız çok önemli. Harcamalarınızı kontrol altına almak, bütçenizin sağlam takibini yapmak ve mevcut finansal durumunuz çerçevesinde birikim yapmak elinizde. Aşağıdaki basit adımları takip ederek siz de bireysel bütçenizi planlayabilirsiniz.
1. Harcama Düzeninizin Haritasını Çıkarın
Bütçe planlamanıza başlamadan önce paranızın her ay nereye gittiğini detaylı bir şekilde öğrenmeniz gerekiyor. Öncelikle aylık olmazsa olmaz gider kalemlerinizi hesaplayın. Bu listede kira, aidat, faturalar, gıda ve varsa düzenli yol masraflarınızı yazmalısınız. Daha sonra yine aylık düzenli giderlerinizin arasında yer alan ama zorunluluk olmayan maddeleri ekleyin. Örneğin sigara içiyorsanız veya her hafta sonu düzenli olarak gittiğiniz kısa bir mesafe için taksi kullanıyorsanız, bunları da listenize ekleyin ve işaretleyin. Bu maddeler daha sonra gözden geçirilecek ama öncelikle paranızı tam olarak nelere harcadığınızı bilmeniz lazım. Bunları bir kağıt kalemle uzunca düşünerek yapabileceğiniz gibi teknolojiyi de kullanabilirsiniz. Kişisel finans ve bütçeleme için telefonunuza yükleyebileceğiniz uygulama yazılımları mevcut. Eğer kağıt kalem senaryosunda tam olarak bütün harcamalarınızı listeleyemiyorsanız, bir ay boyunca tüm harcamalarınızı bir not defterine veya uygulamaya kaydedebilirsiniz. Harcama düzeninizin bu basit haritasını yaptıktan sonra ikinci adıma geçin.
2. Bütçenizi Planlayın
Yetişkin hayatımızın huzurlu ilerlemesinin püf noktası bütçe planlamasıdır. Bütçenizi planlayarak harcamalarınızı kontrol altına almanız, borca girme, beklenmedik harcamalar yapma gibi sevimsiz riskleri önlerken aynı zamanda kredi geçmişinizi ve istediğiniz bir tatil, alışveriş veya başka büyük bir harcama için dilediğiniz şekilde birikim yapabilirsiniz. Planlama olmadan bütçe kısıtlamaları yaptığınızda, size en uygun birikim şeklini bulamayabilirsiniz. Böylece tüm yaşantınızdan biraz kısmak zorunda hissedersiniz. Birinci adımda hazırladığınız listenin yanına aylık gelir kalemlerinizin bir listesini çıkarın. Eğer maaşınıza ek olarak belirli dönemlerde bonus veya yardım alıyorsanız, ailenizin dönemsel katkıları oluyorsa veya ek işleriniz varsa hepsini listeleyin. Bu iki listeyi karşılaştırdığınız zaman muhtemelen birikim yapmanız için en uygun kısıtlamaların nerelerde olabileceğini göreceksiniz. Bütçe planlaması yaparken mutlaka ek giderleriniz ve beklenmedik acil durumlar için bir miktar birikim ayırmayı unutmayın. Özellikle yalnız yaşıyorsanız ve araba kullanıyorsanız, her zaman acil giderlerin ortaya çıkabileceğini biliyorsunuz demektir. Bütçe planınız uzun ömürlü kesin bir çizelge olmak zorunda değil. Birkaç ay arayla planınızı gözden geçirip kemer sıkma politikanızı iyileştirebilirsiniz.
3. Bütçenize Sadık Kalın
Bütçe planınızı uygulamaya koyduktan sonra sıra geldi en zor adıma... Var olan tüm borçlarınızı ödedikten sonra gelen rahatlama hissi sizi harcamalara yönlendirebilir. Normalde sürekli harcamalarınızı düşünüp kendinizi belirli şeylerden alıkoyuyorsanız, düzlüğe çıktığınızda birden bu yanılgıya düşmeyin. Bütçenize sadık kalmanın en kolay yöntemi bir birikim, yatırım veya emeklilik hesabı oluşturmaktır. Özellikle belirli aralıklarla birikiminize faiz getiren vadeli hesaplar çok kullanışlı olabilir. Bankanıza, maaşınızın her ay belirli bir kısmını doğrudan bu hesaba geçirmesi için talimat verebilirsiniz. Başlangıç için maaşınızın %10’unu biriktirmeniz uygun olacaktır. Birikime alıştığınız zaman bu yüzdeyi yükselterek yirmilere çıkarabilirsiniz. Eğer her ay kredi kartı ekstresi ödeyerek açığınızı kapatıyorsanız, en basit çözüm kredi kartınızı yanınızda taşımamanız olacaktır. Alışverişe direnmede zorluk yaşıyorsanız kartınızı tamamen unutacağınız bir yere saklayın. Böyle bir durumda kendinizden utanmayın, sorununuza çözüm bulmamanız her zaman daha kötü olacaktır.
4. Çevrenizden Yardım Alın
Çevrenizden gelen yardımla tabi ki finansal desteği kastetmiyoruz. Eğer ailenizle yaşıyorsanız, hep birlikte oturup bütçe ve birikim planlaması yapabilirsiniz. Eğer yalnız yaşıyorsanız ve birinci adımda harcamalarınızın çoğunun arkadaşlarınızla birlikte sosyal aktivitelerde gerçekleştiğini fark ettiyseniz, bir daha ki davette kendinizi uyarabilirsiniz. Birikim planlarınızı tüm yakınlarınıza anlatın. Büyük ihtimalle herkes sizi destekleyecek ve dikkatli davranacaktır. Kim bilir, belki de bu düzenli davranışlarınız çevrenizdekilere bir ayna tutacak ve onlar da kendi planlamalarını yapacaklar... Bu adımda kendinize bir birikim hedefi koymanızda da fayda var. Bu hedefe ulaşıp ulaşmamanız önemli değil, sadece yolunuzu aydınlatacak bir motivasyon faktörü olacak.
Hayat beklenmedik sürprizlerle dolu. Birikim planınızı düzenlemeniz ve hayatınızın kontrolünü elinize almanız kısa süre içerisinde meyvelerini verecek. Harcamalarınızı kontrol altına alarak yaşamınızın diğer alanlarını da daha kolay yönetebileceksiniz. Eğer borçlarınız ve ödemeleriniz sizi fazlasıyla bunaltıyorsa ve durumunuzun gerçekten kaygılanacak kadar ciddi olduğuna karar verdiyseniz, bir finans danışmanından veya bankanızdan yardım alabilirsiniz. Baskı altında zor seçimler yapmaya çalışmak yerine, işi uzmanına bırakın.
No more pages to load
No more pages to load