
Boyun Fıtığı Neden Olur ve Nasıl Tedavi Edilir?
Günümüzde pek çok insanı etkileyen ve sıradan, ama çok önemli bir rahatsızlık halini alan boyun fıtığı, omurlar arasında başlar, kol ve sinirleri de kapsayarak kişiye sürekli bir ağrı, rahatsızlık hissi verir. Bu tür durumlarda doktorlar tarafından genellikle fizik tedavi ile hastalarının bu durumu aşması önerilir. Fakat boyun fıtığına yakalanmamak için önceden tedbirler alınması hastalığın hassasiyetinin daha da azalmasına yardımcı olabilmektedir. Sabit bir şekilde, saatlerce aynı pozisyonda durmak gibi veya ani hareketler yapmak gibi boynu ya çok hızlı ya da çok sabit tutmak boyun fıtığına sebebiyet verebilir.
Boyun Fıtığı Neden Olur?
Gerek çalışılan iş, gerekse gün boyu durulmak zorunda olunan pozisyon (ayakta durma, sürekli oturma, aşağı bakma, kıpırdamama vs.) yüzünden boyun fıtığının oluşması mümkündür.
Bunların Dışında Boyun Fıtığının Belirtileri Nelerdir?
- Temel olarak ve çoğu kişinin de aklına ilk gelen belirti sebebi olan boyun ağrıları, fıtık başlangıcının sinyallerini verebilir.
- El, kol ve omuz gibi bölgelerde uyuşmaların görülmesi de boyun fıtığını gösteren en büyük belirtidir.
- Kuvvette azalma görülmesi, eskisi kadar dinç bir şekilde hareket edilememesi, kasların hareket etmeye izin vermemesi gibi problemler boyun fıtığının belirtileri ve önlemi alınmadığı takdirde de sonuçlarına örnek olarak yazılabilir.
Boyun Fıtığının Tedavisi Nasıl Olur?
Genel olarak doktorlar tarafından boyun fıtığı teşhisi konulmuş hastalara, hastalıklarının ilk dönemlerinde öncelikle ilaç tedavisi ve yatak istirahatinin yeterli olacağı yönünde bir plan hazırlanır. Eğer boyun fıtığı ilerler ve ilaç ya da yatak istirahati çözüm getirmezse fizik tedaviye başlanır. Fizik tedavide yapılacak olan egzersizlerle boynun ve boynun etkilediği sinirlerin daha aktif olmasına yardımcı olunur.
Boyun fıtığının çok ileri seviyelerinde cerrahi işlem uygulanabilir. Fakat bu süreç hasta için oldukça sancılı olabilir. Doktorlar boyun fıtığının son evrelerinde cerrahi işlemin yapılması gerektiğini önermektedirler.
Boyun Fıtığında Önerilen Egzersizler Nelerdir?
- Boyun fıtığında öncelikle egzersizler ayakta ya da oturarak yaptırılabilir. Önemli olan kişinin özellikle boynuna zarar vermeden ve çok sert hareketler yapmasına müsaade etmeden egzersizi tamamlamasıdır.
- Eller ve kollar havaya kaldırılıp ensede birleştirilir ve sağa sola dönerek kişinin gerginleştirilmesi sağlanır. Uzman kişiler tarafından yaptırılan egzersizlerin faydası, kişinin kendi başına yapmasına oranla oldukça fazladır. Bu nedenle egzersizleri ileri seviyede boyun fıtığı yaşayan kişilerin tek başlarına yapmaları önerilmemektedir.
- Bir elin alında, bir elin ensede olması ile oluşan pozisyonda da sağ ve sol hareketlerin devam ettirilmesi, belirli bir süre tutularak ve asla vücudu zorlamayarak egzersizin tamamlanması ilk aşama için yeterli olacaktır.
Uzman doktorların ya da fizik tedavi doktorlarının vereceği programa uymak her zaman her hastalık için hayat kurtarıcı olacaktır.
No more pages to load
No more pages to load