Her Gün Bitki Çayı Tüketmeniz İçin 10 Neden

Her Gün Bitki Çayı Tüketmeniz İçin 10 Neden. Bitki Çayının Faydaları. Sindirim Sistemini Kuvvetlendirir. Stres ve Kaygıyı Giderir.

Bitki çayları, çok sayıda bitki ve çiçeğin çiçek, yaprak, tohum, kök ve sapından elde edilebilen sağlıklı bir içecek türüdür ve binlerce farklı çeşide ev sahipliği yapar. Üstelik bir kere alışkanlık haline getirdiniz mi onsuz devam etmeniz oldukça zordur. Kimisi sizi çeşitli hastalıklara karşı korur iken kimisi de stresten arınmanızı sağlar. Genel olarak içerdikleri faydaların aksine her biri barındırdığı farklı özler ile hiç tahmin edemeyeceğiniz sorunlara da deva olabilmektedir. Üstelik siyah, yeşil ve beyaz gibi standart çay ve kahvelerden farklı olarak çoğu bitki çayı kafein içermez ve çeşitli antioksidanlar, vitaminler, mineraller ve diğer besin maddeleri sunar. Bu durumda bitki çayını hayatınıza sokmamanız için hiçbir neden bulunmuyor.

Bitki Çayının Faydaları

1- İdrar Söktürücüdür

İdrar söktürücü ve müshil ilaçlar, toksinleri vücuttan hızla atmaya yardımcı olur ve gastrointestinal sistem, böbrekler ve karaciğer üzerindeki stresleri hafifletir. Çoğu bitki çayı da idrar söktürücü ve müshil ilaçlar ile aynı etkiyi yaratmaktadır. Bu konuda en çok tavsiye edilen bitki çayları ise karahindiba, yoğun bahçe, yeşil, alıç ve ardıç olarak sıralanabilir.

2- Bağışıklık Sistemini Arttırır

Bağışıklık sistemini antioksidan ve vitaminler ile uyarmak, enfeksiyonları önlemeye, oksidatif strese karşı korunmaya ve kronik hastalık riskini düşürmeye yardımcı olur. En iyi bağışıklık artırıcı bitki çaylarına, ekinezya, zencefil ve meyan kökü çayları olarak örnek verilebilir. Özellikle kış aylarında bu çayların tüketimine özen göstermenizi öneririz.

Bitki Çayı

3- Uyku Sorunlarını Azaltır

Bazı çay türleri, nörotransmitter seviyelerini dengeler, kaygıları azaltır ve bu şekilde yatıştırıcı etkileri sayesinde uykuyu getirir. Özellikle yoğun bir iş temposunda iseniz geceleri rahat uyuyabilmek adına kediotu, kava kökü, papatya ve lavanta gibi bitki çaylarının tüketimine özen gösterebilirsiniz.

4- Analjezik Özellikler İçerir

Ağrı kesici, kronik rahatsızlıklardan muzdarip kişiler veya ameliyattan yeni çıkan  kişiler için çok önemlidir. En çok tercih edilen analjezik bitki çayları, allspice, bergamot, papatya, okaliptüs ve kava kökü çaylarıdır.

5- Anti-inflamatuar Özellikler İçerir

Enflamasyonu azaltmak gastrointestinal sıkıntı, baş ağrıları ve hemoroid problemlerine kadar her konuda yardımcı olabilir. Nane, zencefil, zerdeçal ve okaliptüs çayları gibi bitkisel çaylar bu tarz iltihaplı problemler için mükemmeldir.

6- Kronik Hastalıkları Önler

Antioksidanlar, serbest radikalleri ortadan kaldırmaya ve vücudun oksidatif stresini önlemeye yardımcı olabilir. Bu da kanser ve kronik hastalıkların oluşum riskini azaltır. Antioksidan bakımından zengin bitki çayları, nane, rooibos, kekik ve ısırgan otu çayları olarak sıralanabilir.

7- Stres ve Kaygıyı Giderir

Stres ve kaygının yatıştırılması, depresyon düzeylerinin düşürülmesine yardımcı olur ve enerjiyi artırır. Öte yandan vücuttaki iltihaplanma ve kronik hastalık insidansını da düşürür. Yoğun stres altında iseniz rahatlamak için sık sık kava kökü, kediotu, papatya ve sarı kantaron çaylarını tüketebilirsiniz.

Bitki Çayı

8- Beyin Sağlığı İçin Faydalıdır

Bitki çayı tüketmek, beyindeki oksidatif stresin engellenmesi ve aynı zamanda odaklanma ve konsantrasyonu arttırma açısından önemlidir. Günlük yaşantınıza kuşburnu, zencefil, nane ve karahindiba çaylarını ekleyerek daha üretken biri haline gelebilirsiniz.

9- Sindirim Sistemini Kuvvetlendirir

Bitki çayları, özellikle de karahindiba, papatya, tarçın, nane ve zencefil çayları hazımsızlık, kramp, mide bulantısı, kusma, kabızlık ve ishal gibi sindirim rahatsızlıklarını giderebilmektedir.

BUNU DA GÖRMELİSİNİZ : Beyaz Çayın Faydaları

10- Cinsel Dürtüyü Teşvik Eder

Patchouli çayı gibi bazı bitki çayları kendinizi daha dinç hissetmenizi sağlarken diğer taraftan da cinsel dürtünüzü harekete geçirebilmektedir.

No more pages to load

No more pages to load

googletag.pubads().definePassback('/184585439/out_of_page', [1, 1]).display();