
Bilgisayar Oyun Bağımlılığı Nasıl Tedavi Edilir?
İnsanların çok farklı şeylere bağımlılıkları olabilir. Bazen kişiler bunlara bağımlı olduklarını bile fark etmeyebilirler. Sinsi bağımlılıklardan biri de bilgisayar oyun bağımlılığı . Fark ettirmeden kişiyi içerisine alır ve bir bakmışsınız ki saatlerdir oyun oynuyorsunuz. Belki de sadece boş kalan yarım saatinizi değerlendirmek için oyunun başına geçmiştiniz ancak bir türlü bırakamadınız ve akıp giden zamanın da ayırdına varamadınız. Maalesef ki teknolojinin gelişmesi bir yandan iyiyken bir yandan da bu tarz bağımlılıklar yaratarak negatif durumlara sebep oluyor. Ancak oyun bağımlılığı tedavisi edilebilecek bir durumdur ve üstesinden kolayca gelinerek sosyal hayata geri dönülebilir.
Bilgisayar Oyun Bağımlılığı Nasıl Anlaşılır?
Oyun bağımlısı olan kişilerin sosyal hayatı neredeyse sıfırlanır. Eğer bir ilişkisi var ise çoğu zaman ilişki de bu dönemlerde çıkmaza girer ve kız veya erkek arkadaşıyla bile vakit geçirmez. Bilgisayar başında saatlerin geçiriliyor olması da bir kişinin bağımlı olma yolundaki ilk adımlarından biridir. Bilgisayar bozulduğunda, internet veya elektrikler gittiğinde kişi huzursuz oluyorsa ve aşırı sinirleniyorsa bu durum bağımlılığın ilerlediğini gösterir.
Bilgisayar oyun bağımlılığı ile diğer bağımlılıkları karşılaştıracak olursak, örneğin madde bağımlılığı, gözümüze daha masum gözükebilir. Ancak bilgisayar oyunlarının zararlarının diğer bağımlılıklardan hiçbir farkı yoktur. Kişinin yaşam kalitesini net bir şekilde düşürür. Çoğu zaman depresyon gibi hastalıklara sebep oluyor.
Aileler çocuklarının dışarıda farklı bağımlılıkları edinebilecekleri yerlerde bulunmalarını istemedikleri için evde bilgisayar oynadıklarında içleri daha rahattır. Aileler çocuklarını merak etmedikleri için bilgisayar oyunları da çocuğu bünyesine daha kolayca alabiliyor. Bunun sonucunda da sosyal iletişimi zayıf olan bireyler yetişiyor.
Oyun Bağımlılarının Yaş Ortalaması
Genelde gençlerin oyun bağımlılığına kapılmaları daha kolay oluyor. Yüzde 75lik bir kısmı ergenlikte olan erkekler oluşturuyor. Yaşın ilerlemiş olması oyun bağımlısı olmanın önüne geçmek için yeterli değil. Ancak genel olarak bakıldığında 15 ve 35 yaş arasındaki bireylerde oyun bağımlılığı daha çok görülüyor.
Bir kişinin ne kadar sorumluluğu olursa olsun, ailesi olsa bile oyun bağımlısı olması zor değildir. Çünkü bağımlı olan kişiler hayatın zorluklarından ve sıkıntılarından kaçmak için çoğunlukla oyun oynarlar.
Her Oyun Oynayan Kişi Bağımlı Mıdır?
Her oyun oynayan kişi bağımlı olmak zorunda değildir. Yapılan araştırmalara göre oyun oynayan 10 kişiden sadece 2’si bağımlı oluyor. Kalan kısımdakiler ise oyun oynamaktan sadece zevk alıyor ve hayatlarını etkilemesine izin vermiyor. Oyun bağımlısı olan kişiler ise oyunda yenildiklerinde bile inanılmaz bir öfke içerisine giriyorlar, hatta bilgisayar klavyesini veya ekranlarını kırabilecek noktaya gelebiliyorlar.
Sosyalleşme konusunda sıkıntı çeken bireyler oyun bağımlısı haline daha kolay gelebiliyorlar. Oyun bağımlısı haline geldikten sonra da işler daha da zorlaşıyor. Çünkü bu sefer kişi kendini dış dünyaya iyice kapatıyor ve kendi oyun dünyasında yaşamaya başlıyor. Bağımlılık ilerlediğinde de sosyal fobiler baş gösteriyor. Ayrıca öfke sorunları da ortaya çıkıyor.
Bilgisayar Oyun Bağımlılığı Tedavisi Nasıl Olmalıdır?
Bilgisayar bağımlılığı madde bağımlılığı gibi dış bir etkenin vücuda girmesi ile oluşmadığından tedavisi daha çok psikoterapi desteği verilerek yapılır. Gerekli görüldüğünde ilaç takviyesi de yapılmaktadır.
Tedavilerin süresi ve şekli kişiden kişiye göre değişiklik gösterir. Çoğu zaman tedaviler yatarak yapılır ve kişinin belli bir süre bilgisayar ve internetten uzaklaşması beklenir. Oyun bağımlılığı tedavisi için bağımlı kişinin gerçekten durumun kötüye gittiğinin farkına varması ve bunun için içsel özel bir çaba göstermesi gerekir. Bilgisayar ve internet çok kolay ulaşılabilir alanlarda olduğu için çoğu zaman nefsine yenik düşebilir ve oyun bağımlılığı tedavisi için harcanan süre uzayabilir.
No more pages to load
No more pages to load