
Bebeklerde Reflü Tedavisi
Halk arasında mide yanması ya da mide reflüsü olarak bilinen reflü, mide içerisinde bulunan pepsin maddesinin yemek borusuna geri kaçması ile gerçekleşir. Pepsin mide asidi ve gıdaların hazmedilmesini sağlayan bir maddedir. Normal şartlar altında yemek borusundan geçip mide içerisine gelen besinlerin bir daha yemek borusundan geriye doğru çıkmaması gerekmektedir. Mideye alınan besinler pepsin ve mide asidi ile birlikte sindirilmesi gerekirken, reflü hastalığı bu düzeni bozmaktadır. Yemek borusundan doğru mideye gelen besinler reflü yüzünden tekrar mideden doğru yemek borusuna geri çekilmektedir.
Reflü son zamanlarda yetişkinler arasında oldukça yaygın bir şekilde görülen bir rahatsızlık olmasının yanı sıra bebeklerde de azımsanamayacak bir oranla görülmektedir.
Bebeğinize Reflü Teşhisi Konulduktan Sonra Ne Yapmalısınız?
Reflünün yetişkinler dışında yeni doğanlarda ve çocuklarda da azımsanmayacak bir oranda görüldüğünden bahsetmiştik. Yetişkinlerde genellikle dengesiz beslenme ya da mide için fazlasıyla sindirimi zor besinler tüketmeden dolayı kaynaklanan reflü yeni doğanlarda ise gıdaların mideye geçişini sağlayan kapakçıkların henüz tam olarak gelişmemesinden dolayı gerçekleşir. Özellikle yeni doğanlarda bu kapakçıkların tam gelişmemesi besinlerin kusma ile dışarı atılmasına da neden olur. Aynı zamanda yeni doğanlar çoğunlukla yatar pozisyonda ve sıvı ya da püre halindeki gıdalar ile beslendiklerinden dolayı beslenme şeklinde gerçekleşen herhangi bir değişiklik de reflüyü tetikleyebilmektedir.
Bebeklerde Reflü Tedavisinde İzlenebilecek Adımlar
Bebeğinizin reflüden mustarip olmasını engellemek adına uygulayabileceğiniz birkaç yöntem mevcut. Bunlara bir göz atalım.
- Bebeğinizin reflüden etkilenmesini en aza indirmek adına bebeğinizin beslenirken ki pozisyonuna oldukça dikkat etmeniz gerekmekte. Beslenmenin ardından başı
yukarda olacak şekilde karnı üzerine yatırın.
- Bebeklerin çoğu karın üzerinde yatmaktan pek hoşlanmaz. Bu pozisyona alternatif olarak bebeğinizi başı ve gövdesi dik olacak şekilde sırt üstü yatırabilirsiniz.
- Anne sütü ile beslenen bebeklerde reflünün daha az ortaya çıktığı görülmüştür. Bu yüzden hazır mama takviyeleri dışında mümkün mertebe bebeğinizi azar azar fakat sık sık anne sütü ile beslemeye gayet gösterin.
- Anne sütü almayan fakat hazır mamalarla beslenen bebeklerde kullanılan mamaya göre reflüde azalma ya da artma görülebilir. Kullanılan mama değiştirildiğinde belirli bir süreliğine reflüde azalma görülse de kesin tedavi sağlanmadığından ötürü belirli bir süre sonra kendini tekrarlama durumu vardır.
- Beslenmesi biberon vasıtasıyla yapılan bebeklerde bibereon reflüyü arttırıcı bir etmen olarak görülebilir. Bunun yerine anne sütü ile beslenme ya da kaşık ile mama tercih edilmelidir.
- Sıvı ya da püre haldeki yiyeceklerle beslenmeden yavaş yavaş bebeğin gelişim sürecine uygun olan katı besinler ile beslenme sürecine geçilebilir.
- Eğer bebeğin kusmalarında şiddeti ve sıklığı artarak devam ediyor ise önce ilaç tedavisi ardından duruma göre cerrahi operasyona bulunulur.
No more pages to load
No more pages to load