
Bebeklerde Reflü Ve Kusma
Daha çok yetişkinlerde görüldüğü düşünülse de reflü aslında yeni doğanlarda ve çocuklarda oldukça sık görülen bir rahatsızlık. Peki, bebeklerde reflü tam olarak nedir?
Halk arasında mide yanması ya da mide reflüsü olarak bilinen reflü, mide içerisinde bulunan pepsin maddesinin yemek borusuna geri kaçması ile gerçekleşir. Pepsin mide asidi ve gıdaların hazmedilmesini sağlayan bir maddedir. Normal şartlar altında yemek borusundan geçip mide içerisine gelen besinlerin bir daha yemek borusundan geriye doğru çıkmaması gerekmektedir. Mideye alınan besinler pepsin ve mide asidi ile birlikte sindirilmesi gerekirken, reflü hastalığı bu düzeni bozmaktadır. Yemek borusundan doğru mideye gelen besinler reflü yüzünden tekrar mideden doğru yemek borusuna geri çekilmektedir.
Bebeklerde Reflü İle Mücadelede Annelere Tavsiyeler
Doğum sonrasında bebe bakımı özellikle annelerin enerjisini fazlasıyla tüketen bir süre. Bu süreçte annelerin gerek babadan gerekse ailenin diğer fertlerinden her zaman destek alması gerekmektedir. Bebeğin bakımı sadece anneye bırakıldığında bu süre. Hem anne için yorucu olacak hem de annenin gerginliği bebeğe yansıyacaktır.
Bebeklerde reflünün en büyük göstergesi kusmadır. Özellikle beslenmeye bağlı olarak gerçekleşen ansız kusmalar annelerin başını oldukça ağrıtabilir. Bu yüzden sabırlı olmakta ve bu durumun normal olduğunu unutmamakta fayda var.
Bebeğinize Reflü Teşhisi Konulduktan Sonra Ne Yapmalısınız?
Kusma ve reflü belirtisi gösteren bebeklere yapılacak ilk durum beslenme pozisyonu ve beslenme şeklinin değiştirilmesi. Yeni doğanlar belirli bir aya kadar genellikle yatar pozisyonda sıvı ya da püre haldeki besinler ile beslendiklerinden ötürü bu durum reflüyü daha fazla tetiklemektedir. Uzman hekim kontrolünde sıvı haldeki besinlerden katı halde gıda tüketimine geçilebilir.
Yine beslenme şekline bağlı olarak biberon ile beslenmenin bebeklerde reflü durumuna ilgili yapılan araştırmalarda reflüyü arttırıcı bir etkisi olduğu gözlenmiştir. Biberon ile beslenmeden ziyade kaşık ile atı besin beslenmesine geçilmesi bebeklerdeki reflüyü en aza indirmeye yardımcı olacaktır.
Yine yapılan araştırmalarda anne ütü ile beslenen bebeklerde hazır mama ile beslenen bebeklere nazara reflü görülme oranın çok daha a olduğu belirlenmiştir. Bu yüzden mümkün mertebe annelerin yeni doğan bebeklerini ilk en az 6 aya kadar anne sütü ile beslemesi gerekmektedir.
Bebeğinize uzman hekim tarafından konulan reflü teşhisinde, hekim tarafından kullanılması gerektiği belirtilen ilaçlar muhakkak kullanılmalıdır. Maalesef günümüzde pek çok anne bebeklerinin oldukça erken dönemde bünyelerinde kimyasal bir ilaç bulundurmasını istemediğinden ötürü uzman hekim tarafından verilen ilaçları kullanmamaktadır. Bu durum bebeğinizde reflü hastalığının daha da ilerlemesine ve cerrahi müdahale gerektirecek bir duruma kadar gelmesine yol açabilir. Cerrahi müdahale reflü hastalığında en son safhada tercih edilen bir uygulama olduğundan bebeğinizin rahatsızlığı ilerlemeden önce ilaç tedavisi gerekiyorsa ilaç tedavisi esiksiz bir şekilde uygulanmalıdır.
No more pages to load
No more pages to load