
Bebeklerde Diş Çıkarma
Bebeğinizde ani ateşlenmeler, huysuzluk, ağız kaşıntısı ve normalden fazla tükürük salgılaması mı gerçekleşiyor? Tüm bu belirtiler bebeğinizin diş çıkarma belirtileri olabilir.
Diş Çıkarma Nasıl Gerçekleşir?
Bebeklerde diş çıkması 6.ay ile 16.aylar arasında süre gelen ve her bebek için başlangıcı ve sonu farklılık gösteren bir dönemdir. Bu değişkenlik bebeklerin kalıtsal özelliklerine bağlıdır. Yani bebeğin anne ve babasından aldığı özellikler onun diş çıkarma dönemi nasıl geçireceğini belirler.
Her bebeğin döneminin süresinde farklılık gözüktüğü gibi aynı farklılık diş çıkarmaya dair gözlenen belirtilerde de mevcuttur. Kimi bebek bu dönemde gözle görülebilen belirtilere sahip olsa da kimi bebek tamamen kendi kendine geçip giden bir sürece sahiptir.
Nelere Dikkat Edilmeli?
Diş çıkarma belirtili her bebekte gözlenmese de ortak paydada gözlenebilen belirli belirtiler mevcuttur. Bunlardan en çok yakınılanı ise bebeğin diş çıkarırken yükselen ateşidir. Bebeklerde diş çıkınca ateş nasıl dindirilir? Anne ve babaların en çok sorduğu ve merak ettiği soru bu olsa gerek. Diş eti yapısının değişmesi ve dişlerin ağız içinde yerini almak adına damağa ve diş etlerine yaptığı baskı sonucu oluşan bu ateş, normal ateşlenmeler ile aynıdır. Bebeğiniz ateşlendiğinde nasıl bir yöntem izliyorsanız diş çıkarmaya bağlı olarak gelişen ateşlenmelerde de aynı yöntemi izleyebilirsiniz. 3 günden fazla süren ateşlenmelerde bebeğiniz ile birlikte bir hekime görününüz.
Bir diğer dikkat edilmesi gereken önemli husus ise diş kanamaları. Diş kanamaları neler olur demekten ziyade neden olmasın demek çok daha doğru. Dişlerimiz diş etlerimizi yararak çıkmakta ve ağızdaki yerlerini almaktadır. Bu yarma işlemi sırasında dişlerde hafif bir kanama ve beraberinde dişin çıktığı noktada hafif mavimsi bir leke gözükebilir. Endişe etmeye gerek yok, kendiliğinden iyileşecektir.
Diş Çıkış Sırası
Dişlerin belirli bir çıkış zamanı ya da sırası yoktur. Bu durumu etkileyen en önemli faktörün kalıtsal özellikler olduğunu yazının başında belirtmiştik. Kalıtsal özelliklerin yanı sıra beslenme ve alınan vitamin duruma göre yine bu durum farklılık gösterebilmektedir. Genel olarak bebeğin 6.ayından itibaren çıkmaya başlayan dişleri 1 yılın sonunda 8 adet, bir yıldan sonra da artmaya devam ederek tamamlanır. Bu süreçte bebeğinizi rahatça kontrol edebilmek ve dişçi korkusunu yenmek için onunla diş doktoru oyunu oynayabilirsiniz.
No more pages to load
No more pages to load