
Baş Ağrısı Kabusunuz Olmasın
Baş ağrısı hem kendi yaşadığımız, hem de çevremizden duyduğumuz sağlık problemlerinin en başında gelir. Baş ağrılarımızı “Dün gece geç yattım, ondan oldu.”, “Günlerdir çok stresliyim, ondan herhalde.”, “Etrafta çok gürültü var, ondan oluyor.” gibi sebeplere bağlarız ve üzerinde çok durmayız. Halbuki baş ağrılarımız sayılan bu sebeplerden olabileceği gibi, sağlık problemlerinden de meydana geliyor olabilir.Baş ağrısı kabusunuz olmasın istiyorsanız yazımızı dikkatlice okumanızı öneririz.
Baş Ağrısı ve Etkileri
Baş ağrıları başın herhangi bir noktasında başlayabilir ve başın iç kısmı haricinde, kafa derisini ve yüzü de kapsayabilir. Baş ağrıları kısa süreli (atak) veya uzun süreli (kronik) olabilir. Peki baş ağrıları gerçekten neden olur, türlerini biliyor muyuz? Veya hangi durumlarda doktora başvurmamız gerektiğinin farkında mıyız? Bu yazımızda sizin için baş ağrısı türlerini, baş ağrısı nedenlerini ve en önemlisi de baş ağrılarının nasıl geçeceğini ele aldık.
Herhangi bir hastalıktan kaynaklanmayan baş ağrıları “birincil baş ağrıları” olarak adlandırılır. Baş ağrıları beyindeki veya vücuttaki bir hastalıktan kaynaklanıyorsa ise bu ağrılar “ikincil baş ağrıları” olarak adlandırılır. Baş ağrılarının farklı türleri ve farklı nedenleri olduğunu unutmamak, “baş ağrısı” deyip geçmemek gerekir.
Birincil Baş Ağrıları
Gerilim Tip Baş Ağrısı: En sık rastlanılan baş ağrısı türüdür. Genellikle başın arka tarafından başlayıp, öne doğru yayılır. Bilgisayar başında çalışmak, stres, depresyon, uykusuzluk, halsizlik, öğün atlamak, alkol tüketimi, her gün alışık olunan miktarda kafeinin tüketilmemesi (kafein yoksunluğu) gibi etkenler gerilim tipi baş ağrısının başlıca sebepleridir.
Migren Ağrısı: Migren, yaşam kalitesini en olumsuz etkileyen baş ağrısı türüdür. Ağrı oldukça acı vericidir ve kişinin günlük yaşam aktivitelerini engeller. Migrenin neden ortaya çıktığı henüz tam olarak bilinmese de, genetik ve çevre faktörlerinin bu durumda önemli bir rol oynadığı bilinir. Erkeklerden çok kadınlarda görülen migrenin olası sebepleri arasında stres, açlık, uykusuzluk, gürültü, şarap ve çikolata gibi besinleri sayabiliriz. Baş ağrısının süresi, baş ağrısının hastada başladığı yaş, ağrının şiddeti gibi etkenler migren tedavisinde dikkat edilmesi gereken noktalardır.
Küme Baş Ağrısı: Küme baş ağrısı aniden başlar ve çok şiddetlidir. Ağrı gün içerisinde bir kaç kez meydana gelebilir ve bu durum aylarca sürebilir. Başladığı gibi bir anda kaybolan ağrılar, yine aynı şekilde aylarca kendini göstermeyebilir. Henüz bu tip ağrıların da kesin sebebi bilinmemekle birlikte, parlak ışıklar, yüksek irtifa, sıcaklık ve fiziksel yorgunluk tetikleyici etmenler arasında sayılmaktadır.
İkincil Baş Ağrıları
Yazının başında da belirttiğimiz gibi ikincil baş ağrıları, başka bir hastalığın belirtisi olarak ortaya çıkar. Daha önce hiç yaşamadığınız türde, şiddetli ve sık tekrar eden baş ağrıları, herhangi bir rahatsızlığın habercisi olabilir. Bu baş ağrılarını mutlaka ciddiye almalı ve bir doktora başvurmayı ihmal etmekten kaçınmalısınız. İkincil baş ağrısına sebep olan bazı hastalıklar hayati risk taşıdığından, erken teşhis oldukça önemlidir. Baş ve boyun yaralanmaları, beyin damar hastalıkları, sinir hastalıkları, beyin tümörleri, beyin enfeksiyonları, sinüzit gibi hastalıklar ikincil baş ağrılarına neden olabilir.
Baş Ağrısından Kurtulmak İçin Öneriler
- Karanlık ve Sessizlik
- Açık Hava Yürüyüşü
- Masaj
- Sıcak Duş
- Soğuk Kompres
- İlaç (Ağrı kesici kullanmadan önce mutlaka doktorunuza danışın. Ancak her ağrıda ilaç kullanmayı alışkanlık haline getirirseniz, vücudunuzun ilaca bağımlı olacağını unutmayın. Bu tip durumlarda ilacı almadığınızda ağrı başlayacaktır. Dolayısıyla mümkün olduğunca ağrı kesici almamakta fayda vardır.)
- Sağlık koşullarınızı geliştirin.
- Boynunuzu güçlendirin.
- Bu ağrıdan terleyerek kurtulmaya çalışın. (Yürümek, yüzmek, bisiklete binmek vs.)
- Basınç noktalarına dokunun. (Şakak kemiği kasınızın ortası, kulaklarınızın arkası, gözlerinizin arası, el dokusu (Başparmağınızı ve işaret parmağınızı kullanarak diğer elinizin baş parmağı ile işaret parmağı arasındaki yumuşak dokuyu sıkıştırın ve basınç uygulayın.)
Baş ağrılarınızın hayatınızı etkilememesi ve kabusunuz olmaması için bu yöntemlerden faydalanabilirsiniz. Fakat bu saydığımız yöntemler doğal yöntemlerdir ve birincil baş ağrıları için uygulandığında işlevseldir. Bir hastalıktan kaynaklandığını düşündüğünüz baş ağrılarınız için mutlaka doktora başvurmalısınız.
Peki hangi tip durumlarda acile başvurulması gerektiğini biliyor muyuz?
- Baş ağrısı ani ve çok şiddetli başladıysa
- Ateş ve kusma baş ağrısına eşlik ediyorsa
- Hayatınızda ilk defa bu şekilde bir ağrı yaşıyorsanız
- Bilincinizde değişiklik/uykuya eğilim hali varsa
No more pages to load
No more pages to load