
Bakla Nedir? Baklanın Faydaları Nelerdir?
Akdeniz, Marmara ve Ege bölgelerinde yetişen, haziran ve mayıs aylarında meyve veren bakla dilimizde pek çok deyimde kullanılmıştır. Dilinin altında saklayanlardan, falına kadar pek çok cümlenin içinde baklayı kullanırız. Peki bakla nedir? Faydaları nelerdir tam olarak biliyor musunuz? Bu yazımızı okuduktan sonra baklanın ne kadar yararlı olduğuna şaşıracaksınız.
Baklagiller ailesine ismini veren bakla, değerli bir besindir. Hem de istediğiniz şekilde kullanabilirsiniz. İsterseniz akşam yemeğinde masanızı hem süsleyen hem de sağlıklı bir meze olarak tüketin, isterseniz de sıcak yemek olarak tüketin. Bu tamamen sizin damak zevkinize bağlı. Ancak bakla yemenin bazı kuralları vardır.
Uzmanlar, baklayı pişirdiğiniz gün tüketmenizi öneriyor. Birkaç gün bekleyen bakla yemeği, karaciğeri yoruyor. Ayrıca vücutta su tutma özelliği var. 4-7 yaş çocuklarda çok fazla tüketilmemesi gerekiyor. Ancak tüm bu yan etkilerine rağmen, sağlık için son derece yararlı. Sadece çok sık tüketmemek gerekiyor.
Bakla ve Baklanın Can Alıcı Faydaları:
- Kırmızı etten uzak durması gerekenler için bakla, çok işlevseldir. İçinde bol miktarda protein, azot ve kalori bulunur.
- Doğal dopamin kaynağıdır. Dopamin eksikliği, Parkinson hastalığına yol açar.
- Lutein içeriğinden dolayı gözler için faydalıdır. Göz sağlığınız için önemli bir besin kaynağıdır.
- Kolestrol hastaları için birebirdir. Kötü kolesterolü düşürür.
- Kan şekerini düzene sokar.
- Bağırsak düzensizliğine iyi gelir. Böylelikle metabolizmanızın da hızlanmasını sağlar.
- Hemoroit ve kabızlığa iyi gelir.
- Demir ve kalsiyum mineralleri açısından zengindir.
- Bol miktarda A, C, B ve B2 vitaminleri içerir.
- İdrar yollarını temizler.
- Bağırsak parazitlerini düşürür.
- Baş ağrısına iyi gelir.
- Yüksek albümün içerir.
- Böbrek kumları için tedavi edicidir.
- Cilde iyi gelir.
- Sadece yenilerek değil lapa olarak da cilt hastalıklarının tedavisinde etkili olabilmektedir. Haşlanmış baklanın lapası deri hastakları üzerine uygulandığında tedaviyi hızlandırıcı etkisi bulunmaktadır.
- Demir eksikliği, anemi hastalığına neden olan en önemli nedenlerin başında geldiği için düzenli bakla tüketimi anemi hastalığına yakalanma riskini azaltır. Yorgunluğunuzun engellenmesini sağlar.
- Vitamin ve mineraller sayesinde bağışıklık sistemini güçlendirerek hastalıklara yakalanma riskini azaltır ve böylece grip, soğuk algınlığı gibi can sıkıcı hastalıklara davetiye çıkarmazsınız.
Bakla alırken dikkat edilmesi gereken bazı kurallar vardır. Seçimini yaparken, lekesiz, canlı, yeşil renkli ve sert olmalarına özen gösterin.
Taze fasulye gibi ortadan ikiye bölüp tazeliğini kontrol edin. Muhafaza etmek için de buzdolabında, poşet içinde 1-2 gün taze olarak saklayabilirsiniz. Pişirdiğinizde ise uzmanların tavsiyesi, pişirildiği gün hemen tüketilmesi yönünde.
No more pages to load
No more pages to load