Bahar Alerjisi ile Başınız Dertte Mi?

Bahar Alerjisi ile Başınız Dertte Mi? Bahar Alerjisinden Korunma Yolları, Polenlerin Yol Açtığı Hastalıklar

Bahar denildiğinde birçoğumuzun aklına o muhteşem rengârenk görüntü gelirken bazılarımız için durum ne yazık ki bu kadar şahane olamayabiliyor. Özellikle bahar alerjisi olanların çok büyük sıkıntı çektikleri bahar ayları polenler yüzünden kişinin hayatında ciddi zorluklar yaratabiliyor. Her ne kadar bizlere yaşattığı his canlanma ve yeniden uyanış olsa da bahar yorgunluğu adı verilen halsizlik, bitkinlik ve isteksizliğin sebebinin bahar alerjisi olabileceğini biliyor musunuz? Bahar alerjisi denildiğinde akla gelen polenler bahar alerjisinin en temel sebebidir.

Bahar Alerjisi Ve Polenler

Polenler, bitkilerin erkek üreme hücresi ve ilk bulunan alerjenlerdir. Bayar mevsiminin başlangıcı ile ortaya çıkarlar ve bitkilerin havaya saçtıkları polenler rüzgar yolu ile 500 km kadar uzağa ulaşabilirler. Bu düzen her ne kadar bitkilerin çoğalması için çok faydalı olsa da alerjik bünyeye sahip insanlar için bu durum oldukça rahatsız edici bir hal alır.

Bahar-Alerjisi 1

Nemli ve rutubetli havalarda polenler azalırken kuru ve güneşli havalarda ise polenlerde ciddi artışlar görülür. Küresel ısınmanın sonucu olarak polenler alerjik hastalıkların en büyük sebebini oluşturmaya başlamışlardır.

Bahar Alerjisi Tanısı Nasıl Konur?

Alerji testleri ve klinik muayene ile bahar alerjisinin tanısı kolaylıkla koyulabilmektedir. Eğer çok gerekli görülürse ileri tetkikler de istenebilir. Özellikle bahar alerjisinden şüpheleniyorsanız şubat-eylül arasında mutlaka test yaptırmanız gerekir.

Polenlerin Yol Açtığı Hastalıklar

Havada uçuşan polenler solunum yolu ile burunda, bronşlarda ve gözlerde birikir. Burunda alerjik rinit( saman nezlesi), bronşlarda alerjik astım ve gözlerde ise konjuktivite neden olmaktadır. Alerjisi olan bireyler hangi bitkinin polenine hassasiyet gösteriyorlarsa o dönemde o bitkinin bulunduğu bölgelerden uzak durmalıdırlar. Bahar ayları ile birlikte sürekli hapşırma, geniz akıntısı, burun ve kulakta şiddetli kaşıntı, gözlerde kaşıntı ve sulanma gibi belirtiler ile başlayan saman nezlesi, önlem alınmadığı takdirde, yorgunluk, iştahsızlık, bronşit, astım, sinirlilik hali, baş ağrısı, sinüzit ve orta kulak iltihabı gibi hastalıklara dönüşebilir.

Bahar Alerjisinden Korunma Yolları

  • Polenlerin yoğun olduğu dönemlerde açık havada spor yapmaktan kaçının
  • Araba ile yolculuk ederken camları açmak yerine hava değişimi için klimayı kullanmayı tercih edin
  • Bahar-Alerjisi 2

 

  • Tatil için deniz kenarlarını ya da yüksek yerleri tercih etmeye özen gösterin
  • Çim biçme gibi bir zorunluluğunuz var ise maske ya da şapka kullanın
  • Dışarıya çıkarken mutlaka şapka ve gözlük kullanın. Evinizde ve ofisinizde mümkün olduğunda polen filtresi içeren klimaları tercih edin. Filtreleri sık sık temizlediğiniz takdirde rahatsızlıkların ortaya çıkışını engellemiş olacaksınız.
  • Özellikle sabah 5.00 ve 10.00 arası polenler çok daha yoğun olarak havada uçuştuğu için bu saatlerde zorunlu olmadıkça dışarıya çıkmaktan kaçının.
  • Dışarıda giydiğiniz günlük kıyafetlerinizi yatak odanızda çıkartmaktan kaçının. Polen zamanları evlerinizdeki cam ve pencereleri açmayın
  • Saçlar toz tuttuğu için mümkün olduğunca eve gelir gelmez saçlarınızı yıkamaya özen gösterin.

No more pages to load

No more pages to load

googletag.pubads().definePassback('/184585439/out_of_page', [1, 1]).display();