Azospermi Ve Tedavi Yolları

Azospermi Ve Tedavi Yolları, Azospermi Tedavisi Nedir? Azospermi Nedenleri Nelerdir? Azotermi İçin Bitkisel Tedavi Yöntemleri Kadin.com'da.

Azospermi, erkeklerin menisinde hiç sperm görülmemesi anlamına gelmektedir. Eski zamanlara oranla, günümüzde tedavisi daha kolay bir rahatsızlık olarak görülmektedir. Erkeklerin neredeyse %1’lik kısmında görülen azospermi için çeşitli tedavi yolları uygulanmaktadır. Fakat hiçbir azospermi tedavisinde %100’lük başarı söz konusu değildir.

Azospermi Nedir?

Erkeklerin menisinde sperm görülmemesi olayına verilen ad azospermidir. Bunun dışında, menide azda olsa sperm görülmesine de oligospermi adı verilir. Oligospermi de az da olsa sperm bulanabildiği için, yumurtalara sperm nakli mümkündür ve böylelikle tedavi azospermiye göre daha kolaydır. Fakat, bu hastalıkta hiçbir şekilde sperm hücresi bulunmadığı için tedavisi zordur ve süreç daha zorlu geçmektedir.

Bir erkeğin menisindeki sperm sayısının ölçülmesi ve hiçbir şekilde sperm bulunamaması için bazı tanı yolları mevcuttur. Bu hastalık tanısında; fiziksel muayene öncelikli olarak kullanılır. Azospermi hastalarının çoğunda, sperm üretimi gerçekleşmektedir. Fiziksel muayene sonrasında gerekli tetkikler yapılarak tanının laboratuvar kısmına geçilir. Bunun dışında sperm üretiminin böbreklerle olan alakasından dolayı böbreklerin de kontrol edilmesi gerekmektedir. Menide sperm görülmemesinin bir diğer nedeni de bu tetkikler sonucunda, kistik fibröz olduğu da görülebilir. Sorunun kistik fibröz ile alakalı olduğu hastalarda çeşitli yöntemlerle sperm üretimi sağlanabilir. Bu yöntemler; PESA, TESE, TESA yöntemleri olarak belirtilebilir.

Azospermi Nedenleri Nelerdir?

Azospermi rahatsızlığında nedenler 3 gruba ayrılır. Bunlar; pretestiküler nedenler, postestiküler nedenler ve testiküler nedenlerdir.

Pretestiküler nedenler arasında en yüksek orana sahip faktör hormonlardır. Bu gruptaki nedenler erkeklerin azospermi yaşamasında çok etkili değildir. Testislerde bulunan ve sperm üreten hormonlardan, FSH, testesteron ve LH hormonlarının çeşitli evrelerinde meydana gelen bozukluklar ile bu grup nedenler açıklanabilir.

Postestiküler nedenler, sperm taşıma kanalları ile alakalıdır ve azospermi hastalarının neredeyse %40’ının nedeni bu gruptaki nedenlerle meydana gelmektedir. Sperm taşıma kanallarının tıkanık olması, kanalların doğuştan veya sonradan fonksiyonel olarak bozulması, zarar görmesi gibi spermin dışarıya taşınamaması olayı bu gruptaki nedenlerden dolayı oluşur.

Azospermi Ve Tedavi Yolları

Testiküler nedenler ise, testislerin sperm üretmesi esnasında meydana gelen bozuklukları içermektedir. Testislerin enfeksiyon kapması, doğuştan fonksiyonel bozukluğunun bulunması, kemoterapi, gonotoksit ilaçların kullanılması gibi nedenlerden dolayı sperm üretilememesi bu gruptaki nedenlere bağlıdır.

Azospermi hastası olup, eşi hamile kalan erkek sayısı ülkemizde oldukça azdır. Fakat, günümüzde ki tedavi yöntemleri ile doğal yollardan hamile kalan kadın sayısı hızla artmaktadır. Bunun dışında hastalık için tedavi yöntemi bulunan ve sperm üretimine başlayan testisler sayesinde de tüp bebek dahil pek çok hamilelik yolu çiftlere açılmıştır. Bu nedenle bu hastalık ile hamile kalanlar, doğal yollardan hamile kalanlara oranla herhangi bir zorluk ya da farklılık yaşamazlar.

Azospermi Tedavisi Nedir?

Öncelikle, hastalığın tedavisi kesinlikle hangi gruptaki nedenlere bağlı olduğu ile yakından ilgilidir ve bu nedenlere bağlı olarak tedavi yolları belirlenmektedir. Tedavi yöntemleri arasında bitkisel tedaviler mümkün olduğu gibi ilaç tedavileri de mümkündür. Eğer hastalığın nedeni testislerde oluşmuş bir tıkanıklık ise, cerrahi müdahaleler gerçekleştirilebilir. Hastalık nedeni tıkanıklıkla ilgili değilse, yine cerrahi yöntemler kullanılarak sperm üretimi yapılabilir ve mikroenjeksiyon uygulanabilir. Bunun dışında hastalık bitkisel tedavi için de keçiboynuzu, ginseng ve çakşır içerikli ürünlerin tüketilmesi tavsiye edilmektedir.

Azospermi Ve Tedavi Yolları

Azospermi rahatsızlığı bulunan ve iyi bir doktor arayışında bulunan kişiler için, hastanelerin bu bölümünde bulunan doktorların araştırmalarının yapılması, uygulanan tedavilerin neler olduğu ve başarı oranlarının araştırılması gerekmektedir. Türkiye’nin her yerinde bu anlamda çalışmaları olan ve oldukça iyi başarılar elde etmiş doktorlar bulunmaktadır. Azospermi tedavisinde en başarılı doktor her şeyden önce, tanıyı doğru koyabilmiş doktordur.

 

No more pages to load

No more pages to load

googletag.pubads().definePassback('/184585439/out_of_page', [1, 1]).display();