
Ayurveda Nedir?
Ayurveda Hint kökenli bir alternatif tıp bilimidir. Hintçede “Ayur” yaşam ve “Veda” bilgi kelimelerinin birleşiminden oluşur. Yani Ayurveda’yı yaşam bilgisi olarak çevirebiliriz. Ayurveda’nın temeli beden tiplerine göre sağlıklı yaşamayı içerir. Ayurveda’yı oluşturan beden tipleri biyolojik, kimyasal ve psikolojik özelliklerine göre üçe ayrılır. Bu beden tipleri Vata, Pitta ve Kapha’dır. Bu beden tiplerinin tümüne ise Dosha denir.
Bazı insanların beden tipi karma olabilir. Yani bir insan hem Pitta, hem de Kapha özellikleri gösterebilir. Böylece beden tipi Kapha-Pitta olarak adlandırılır. Her vücut tipinin farklı beslenme çeşitleri vardır. Ama genel ilke olarak bütün beden tiplerinde kırmızı et kesinlikle yenilmemelidir.
Ayurveda için bu beden tiplerinin özelliklerine bakalım :
Vata : Vata Dosha tipi vücutta enerji ve hareketi sağlar. Genel özellikleri ise değişken, kuru, hafif, soğuk, hareketli, hızlı ve sert olmasıdır. Boşaltım sitemi ve bağırsaklar bu beden tipiyle ilgilidir. Anormal çalıştığında ise; sinirlilik, gerginlik, dinlenememe, yorgunluk, kuruluk, kabızlık, ağrı, gaz, üşüme, endişe ve kasların seyirmesi gibi durumlar ortaya çıkar.
Pitta : Pitta Dosha tipi sindirimi kontrol eder ve metabolizmayı yönetir. Hayattan alınan keyif, neşe hep bu beden dilinin yönetimindedir. Genel özellikleri ise sıcaklık, keskinlik, hafif yağlılık, sıvılık, ekşiliktir. Dengede olmaması durumunda aşırı sinirlilik, sürekli acıkma ya da susama, yüzde kızarıklık, kolay kızma, cilt problemleri gibi belirtiler ortaya çıkar.
Kapha : Vücutta dayanıklılığı ve sağlam yapıyı temsil eder. Genel özellikle yağlılık, tatlılık, ağırlık, yavaşlık ve sağlamlıktır. Aşırı çalışması durumunda şişmanlık, durağanlık, depresyon gibi sonuçlara yol açar.
İnternette kendi beden tipi karmanızı belirleyecek çeşitli testler bulunmaktadır. Her beden tipine uygun bir beslenme tarzı vardır. Örneğin Kapha tipinde ağırlıklı olarak beyaz et ve balık, daha çok fırında pişmiş kuru, sıcak ve baharatlı yemekler, ağırlıklı olarak yeşil yapraklı sebzeler önerilir. Zeytinyağlı yemekler ise soğuk değil oda sıcaklığında yenmelidir. Vata tipinde ise yağlı, sıcak yiyecek ve içecekler ve tatlı, ekşi tuzlu yenmelidir. Buğday ürünleri ağırlıklı beslenilmelidir. Sahlep, yoğurt ve ayran haricinde üst ürünleri faydalıdır. Daha az baharat alınmalıdır. Pitta tipinde ise sıcak olmayan, ılık yiyecek ve içecekler ve tatlı, buruk kekremsi tatdaki yiyeceklerle beslenmek genel kuraldır. Süt ve süt ürünleri iyidir. Yağlar, zeytinyağı ve hindistan cevizi yağı tercih edilmelidir. Tahıllar, buğday, pirinç, arpa, yulaf iyidir. Mısır, çavdar azaltılmalıdır.
Ayurveda başlı başına bir beslenme ve iyi yaşam öğretisidir. Doktorunuza danışmadan ve gerekli testleri yaptırmadan Ayurveda diyetlerini lütfen uygulamayınız.
No more pages to load
No more pages to load