
Antika Mobilya Bakımı
Antika tutkusu uzun yıllar geçse de eskimeyen, her zaman özel kalan bir hobidir. Evinizin özel bir köşesinde yada belki de anneannenizden kalan küçük sandığınızın içinde her zaman size göz kırpar ve eski zamanlara götürür. Peki antikalarınızın her zaman ışıl ışıl kalması için ne yapıyorsunuz? Antika bakımı için neler yapılması gerektiğini biliyor musunuz?
Aile yadigarı antikalarınıza gözünüz gibi baktığınızı ve onların nesiller boyu yaşamasını istediğinizi biliyoruz. Fakat antika mobilyalarınızın bakımını nasıl yapacağınızı, güve, toz ve kirin zararlı etkilerinden nasıl koruyacağınızı bilmiyorsanız artık yapmanız gereken işlemler çok kolay.
Antika Bakımı Nasıl Yapılır?
Tozları temizleyin: Toz, antika eşyaların bir numaralı düşmanıdır. Antika mobilyaların ömrünün uzun olması için en az haftada bir tozlarının alınması gerekir. Uzun zaman tozun eşyanın üzerinde kalması, asidik bir etki yaratır ve nemi üzerinde tutar. Bu da antikanızın cilasının bozulmasına yol açabilir. Ancak burada dikkat edilmesi gereken nokta, mobilyanızın temizliğini deterjanlı ya da sabunlu bir bezle değil, doğal bir kıllı fırça yardımıyla yapmanız. Zira, deterjan ya da saf olmayan sabunlar mobilyanızın cilasını bozabilir ve kötü bir görüntüye neden olabilir. Daha derin bir temizlik içinse, elektrostatik bezlerden faydalanabilirsiniz. Bu tür bezler bilgisayar ekranlarını temizlemek için tasarlanmışsa da, antika mobilyalarınız için de pekâlâ kullanılabilir. Vazo, ayna, tabak gibi narin parçalarınızı ise patiska gibi sık dokunmuş bezlerle silebilirsiniz.
Cilalayın: Antika mobilyaların bakımında cila önemli. Ancak cilayı nasıl yapacağınız çok önemli.Temiz, yumuşak bir bezle az miktarda bildiğimiz pasta cilayı temiz yüzeye sürün. Bir dakikalığına cilayı kurumaya bırakın, aman fazla bekleyin iyiden iyiye kurumasın. Nazikçe bir başka temiz bezle cilalama işlemine başlayın. Sadece yumuşak pamuklu bezler kullanın ve havlu ya da yüzeyi dokulu bezlerden uzak tutun.
Önlemler: Kuvvetli ışığa karşı gardınızı alın, mobilyaları güneş ışınlarından korumak, onları nesiller boyu kullanmanın en garantili yoludur. Antika mobilyaların direkt güneş görmemesi gerekir, çünkü ışık mobilyanın cilasını bozar. Siz en iyisi güneşin batmasına yakın gölgeliğinizi açın, işinizi sağlama alın.
Ahşap ve kaplama: Eğer ahşap ya da kaplamalı mobilyalarınız toz durumunu aşıp kir mertebesine erişmişlerse, yıkamak mümkündür. Bir kovada ya da geniş bir kâsede gerçekten çok sulandırılmış bir solüsyon hazırlayın. Sadece parmağınızı karışımda bir iki çalkalayarak hafifçe köpüklendirin.Yumuşak bir bezi karışıma daldırın, nemli olacak şekilde iyice suyunu sıkın ve dikkatli bir şekilde yüzeye sürün. İlk etapta ufak bir bölgede test yayın misali deneme yapın. Kaplamaları kalkmış, dökülmüş yerlerden uzak durun.
No more pages to load
No more pages to load