Aft Nedir, Nedenleri Nelerdir?

Aft Nedir, Nedenleri Nelerdir? Ağız içinde görülen bir yara türü olan aft ülkemizde son derece yaygın. Peki aftın tedavisi nedir?

Ağız içinde görülen bir yara türü olan aft ülkemizde son derece yaygın. Hatta Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan bir araştırmaya bakıldığında nüfusun neredeyse %40’ının hayatının belirli bir döneminde aft ile karşı karşıya kaldığını görüyoruz. Peki, temel olarak aft nedir, nedenleri nelerdir? Aslında, ağız içindeki mukoza tabakasının üzerindeki kırmızı oval yaralara verilen isimdir. Bu yaralar son derece acı verici olabilir. Hatta yaranın iyice büyüdüğü anlarda yemek dahi zorlaşır. Aftın nedenleri ise çok çeşitlidir.

Aft Neden Olur?

Aft nedir, nedenleri nelerdir sorusunun ikinci bölümündeki nedenlerine gelelim. Aslında aftın nedenleri çok çeşitlidir ve kişiden kişiye değişiklik gösterebilir. Bununla birlikte ortak nedenler de söz konusudur. Genellikle bazı vitamin ve minerallerin eksiklikleri, hormonlarda meydana gelen değişimler, bazı diş macunlarının vücutta gösterdiği reaksiyonlar, gıda hassasiyetleri veya darbe sonucu ağızda meydana gelen açık yaralar nedeniyle oluşur.

Aft Nedir, Nedenleri Nelerdir

Kimlerde Olur?

Aft nedir, nedenleri nelerdir sorusu cevaplandıktan sonra akla gelen bir diğer soru da aftın kimlerin başına geleceğidir. Yaş veya cinsiyet fark etmeksizin herkesin başına gelebilir. Bununla birlikte en çok görüldüğü zaman aralığı ergenlik ve ergenlik sonrasındaki 4-5 senelik süreçtir. Normal sağlık koşulları söz konusu olduğunda yaş ilerledikçe aftın görülme sıklığı da azalır. Yapılan bazı araştırmalar aftın daha çok kadınlarda görüldüğünü göstermektedir. Kesin olarak ispatlanmasa da aftın stres, kaygı ve bazı ağrı kesicilerin kullanımı sonrasında da yoğunlaştığı görülür.

Aftın Diğer Nedenleri

Diğer nedenlerinde bazı hastalıklar da vardır. İltihabi bir bağırsak hastalığı olan Crohn hastalığı, glüten intoleransı sonucunda meydana gelen çölyak hastalığı, Behçet hastalığı, zayıf bağışıklık sistemi, sodyum lauril sülfat içeren ağız bakım ürünleri, kadınlarda adet dönemi ve kırık dişlerin de aft oluşumunu tetiklediği belirtilmektedir.

Aft Tedavisi Nasıl Olur?

Aftın tedavisinin nasıl olması gerektiğinden söz edelim. Aftlar genellikle kendi kendilerine geçen yaralardır. Ancak eğer aftlarınız sürekli tekrarlıyorsa ve ağrılarınız kontrol edemeyecek noktaya geldiyse aft tedavisi için doktora gitmeniz gerekebilir. Bu durumda doktorunuz bağışıklık sisteminizi etkileyen bir rahatsızlığınız olup olmadığını kontrol edecektir.

Afttan korunmak için ise diş fırçanızı daha yumuşak tutmak, stresinizi kontrol altına almak, dişleri düzenli olarak kontrol ettirmek, beslenmenize dikkat etmek ve sodyum lauril sülfat içermeyen diş bakım ürünleri kullanmak gerekecektir.

No more pages to load

No more pages to load

googletag.pubads().definePassback('/184585439/out_of_page', [1, 1]).display();