
Adım Adım Oluşumu Üzerine Doç. Dr. Itır Erhart Röportajımız
Itır Erhart, Bilgi Üniversitesi’nde öğretim üyesi olmasının yanı sıra Türkiye'de yardımseverlik ve spor kültürünü yaygınlaştırmayı amaçlayarak Adım Adım oluşumunu kuran bir girişimci. Bu girişimle bireyleri harekete geçirip yardımlaşma bilincini yarattı. Itır Erhart’ı, Adım Adım’ı ve şimdiye kadar yapılan projeleri daha yakından öğrenmek için kendisiyle yaptığımız röportajı okumanızı tavsiye ederiz.
Itır Erhart Röportajımız
- Merhaba, öncelikle bize biraz kendinizden bahseder misiniz?
Merhaba, 2001 yılından beri İstanbul Bilgi Üniversitesi Medya ve İletişim Sistemleri Bölümü'nde öğretim üyesiyim. Toplumsal cinsiyet, insan hakları, spor ve medya üzerine dersler veriyorum. Aynı zamanda bir sivil toplumcu ve sosyal girişimciyim. 2008 yılında 5 arkadaşımla birlikte Türkiye'nin ilk yardımseverlik koşusu platformu olan Adım Adım'ı kurduk. Geçtiğimiz Mayıs ayında ise Adım Adım'ın kurucularından Renay Onur'un da aralarında olduğu bir ekiple birlikte Açık Açık'ı kurduk.
- Adım Adım Oluşumu nasıl doğdu?
2004 yılında misafir öğretim üyesi olarak gittiğim Chicago'da doktora tezimi yazıyordum. Tezim benlik teorileri üzerineydi. Bu nedenle "beni ben yapan nedir?", "anlamlı hayat nedir?" gibi sorular vardı aklımda. Bir yandan da Children's Memorial Hospital'da gönüllülük yapıyordum. Bir şeyler eksikti yine de. Başkalarını gönüllü çalışmalar için harekete geçirmek istiyordum ama bunu yapamıyordum. Sonra o sözünü ettiğiniz ilanı gördüm ve tüm taşlar yerine oturdu. "Maraton koşmak zor mu sanıyorsun; kemoterapiyi dene" yazıyordu ilanda. Ben koşacaktım ve tüm sosyal çevrem bağış yapacaktı desteklediğim amaç için; sonra belki onlar da koşacaktı... Hemen kaydoldum. Zorlu bir antrenman sorunda ilk maratonumu koştum. Onlarca arkadaşımdan bağış topladım.
2005 yılında Türkiye’ye döndüm. Hayalim Türkiye'de de, aynı yöntemle bağış ve farkındalık yaratılmasına aracılık edecek bir oluşumu hayata geçirmekti. Önce Belgrad Ormanı’nda maraton antrenmanı yapan Tolga, Cem, Tevhide ve Şebnem ile tanıştım. Renay ise bireysel olarak TOFD (Türkiye Omurilik Felçlileri Derneği) için koşuyor ve kaynak yaratıyordu. Onunla da bir gazete haberi sayesinde bir araya geldik. Bu çekirdek ekiple Adım Adım’ın kurulması için çalışmalara başladık. Türkiye'de bireysel bağış çok düşüktü; amatör spor yapanların sayısı da çok azdı. Bu zorlukları nasıl aşabileceğimizi araştırdık; sivil toplum liderleriyle, antrenörlerle, sporcularla görüştük; anketler ve odak grup çalışmaları yaptık. 2008 yılında da Türkiye'nin ilk yardımseverlik koşusunu gerçekleştirdik.
- Adım Adım, yardımseverliği aşılamak ve spor kültürünü yaygınlaştırmak gibi amaçlara sahip bir sivil toplum örgütü. Bu amaçlar doğrultusunda düzenlediğiniz etkinliklerden ve elde edilen gelirin bağışlandığı sosyal sorumluluk projelerinden biraz bahseder misiniz?
Evet. 13 Kasım'da koşulan İstanbul Maratonu'nda 4650 Adım Adım koşucusu, İPK (İyilik Peşinde Koş Platformu https://ipk.adimadim.org/) üzerinden 29 STK için bağış topladı. Bağış hedefimiz 5 milyon TL idi. Ancak bu rakama tahminimizden oldukça önce ulaşınca 8 milyon TL olarak güncelledik hedefimizi. Kampanya Aralık'ın ilk haftasına kadar devam edecek. Çok farklı alanlarda faaliyet gösteren, farklı büyüklükte STK'lar var.
STK'ların listesi şöyle:
AKUT Arama Kurtarma Derneği
Ali İsmail Korkmaz Vakfı
ALS-MNH derneği
AÇEV - Anne Çocuk Eğitim Vakfı
Başka Bir Okul Mümkün (BBOM)
Cinsel Şiddetle Mücadele Derneği
Darüşşafaka Cemiyeti
Doğa Derneği
Down Sendromu Derneği
Hayata Destek Derneği /Support To Life
Kanserli Çocuklara Umut Vakfı
Kansersiz Yaşam Derneğii
Öğretmen Akademisi Vakfı
Şiddetsizlik Eğitim ve Araştırma Merkezi
SEN De GEL
Sulukule Gönüllüleri Derneği
Tider
Tohum Otizm Vakfı
Türk Eğitim Vakfı
Türkiye Alzheimer Derneği
Türkiye Çocuklara Yeniden Özgürlük Vakfı
TEGV(Türkiye Eğitim Gönüllüleri Vakfı)i
TEMA Vakfıi
Koruncuk Vakfıi
Türkiye Omurilik Felçlileri Derneği (TOFD)
TOÇEV
Unicef Turkiye
YenidenBiz
Toplum Gönüllüleri Vakfı
- Kuşkusuz Adım Adım’ın en büyük etkinliklerinden biri “Yardımseverlik Koşusu”. Böyle bir etkinlik düzenlemenin ana sebebi nedir?
Aslında Adım Adım'ın tek etkinliği yardımseverlik koşusu. Bizler spor, özellikle koşu, aracılığı ile kaynak ve farkındalık yaratıyoruz sivil toplum için. Bireylerin ve kurumların sivil toplum için harekete geçmesine aracılık ediyoruz.
- Peki bu spor etkinliklerine katılmak veya bağış yapmak isteyen gönüllülerin izlemesi gereken yollar nelerdir?
Koşmak isteyenlerin öncelikle İPK'ya üye olmalarını rica ediyoruz. Sonra onları antrenmanlarımıza bekliyoruz. Belgrad Ormanı, Caddebostan, Maçka Parkı ve Florya'da farklı seviyelerde antrenman yapıyoruz düzenli olarak. Detaylara Facebook sayfamız üzerinden ulaşabilirler. Bağış yapmak isteyenler ise Adım Adım üyesi bir arkadaşlarının kampanyasını destekleyebilir İPK üzerinden.
- Son olarak AÇEV, TOG VE TEMA gibi derneklere katkı sağlayan “Adım Adım Oluşum”una gönüllü olarak katılmak isteyen okuyucularımıza bir mesajınız var mı?
Adım Adım'da koşmak istemeyenler için de çeşitli gönüllülük fırsatları var. 29 STK'nın her birinin Adım Adım tarafında ikişer sorumlusu var örneğin. STK sorumluları STK'lar ile koşucular arasındaki ilişkileri yürütüyor. Bunun dışında gönüllü destek veren çok sayıda profesyonel--hukukçular, tasarımcılar, reklamcılar, sosyal medya uzmanları...--var. Ancak 10 yıldır şunu gözlemledim, Adım Adım'a dahil olan herkes bir gün koşmayı da deniyor. Aramızda olup koşmamak kolay değil çünkü...
Çok teşekkürler
No more pages to load
No more pages to load