8 Eylül Dünya Okuma Günü

8 Eylül Dünya Okuma Günü. 8 Eylül UNESCO tarafından Okuma-Yazma Günü olarak ilan edilmiştir. Türkiye'de okuma oranları nedir?

8 Eylül Dünya Okuma Günü

Çağımızın teknoloji ve bilgi çağı olduğu bir gerçek. Her geçen gün gelişen teknolojik aletler ve sistemler ile adım atıyor olsak da hala bir yerlerde okuma yazma bilmeyen insanların olduğu gerçeği bu gelişen bilimsel çağ düşüncesini geriye çekiyor. Bu konuya vurgu yapmak için UNESCO 8 Eylül’ü Dünya Okumu Günü olarak ilan etmiştir.

Özellikle günümüzde hala kırsal kesimlerde okuma yazma bilmeyen kadınların sayısı oldukça fazla. Kız çocuklarını inatla okullardan ve eğitim hayatından uzak tutan zihniyetlerin olduğu bir dönem içerisinde önceliğin eğitime verilmesi her şeyden önemli olmalıdır. Günden güne azalması hedeflenen okuma yazma bilmeyen kişilerin oranı, ne yazık ki 2000 yılından bu yana %4 oranında artış göstermiştir. Özellikle Türkiye’de 7 milyonu aşkın kişi hala okuma yazma bilmemektedir.

Kendi ayaklarının üzerinde duran bireyler yetiştirmenin ilk şartı okuma yazma ve iyi bir eğitim sürecinden geçmek olduğu halde hala milyonlarca kişinin okuma yazma bilmemesi oldukça büyük bir ayıp niteliğindedir. UNESCO tarafından 40 yılı aşkın süredir okuma yazma günü olarak kutlanan 8 Eylül, bu konudaki eksiklere dikkat çekilmesi açısından oldukça önemlidir. Yeni nesiller yetiştirecek olan kız çocuklarının okuma yazma oranındaki bu eksikliğinin giderilmesini umuyoruz. Özellikle okuma alışkanlığının küçük yaşlarda kazandırıldığını unutmayarak çocuklarınıza kitap sevgisini aşılamanın oldukça önemli olduğunu hatırlatmak isteriz. Ekip olarak daha güzel bir dünya için kitap sevgisini arttırmak adına neler yapılabileceğini araştırdık.

Dünya Okuma Günü

Çocuklara Kitap Sevgisini Aşılamak İçin

Okuma alışkanlığının küçük yaşlarda kazanıldığı hepimizce malum. Çocukları kendi kitaplarını seçebileceği ortamlara götürmek ve onlara iyi birer rol modeli olmak adına boş vakitlerde onlarla birlikte kitap okuma saati düzenlemek hem kaliteli vakit geçirmeye hem de hayatlarının en yararlı hobisini edinmelerine fırsat sağlayacaktır.

8 Eylül Dünya Okuma Günü

Özellikle çocukların yaş seviyelerine uygun kitapların seçilmesi oldukça önemli. Çocuğunuz böylelikle kitap okuma saatini iple çekecektir. Uyumadan önce birlikte okuyacağınız masallar ile hem hayal güçleri gelişecek hem de okuma alışkanlığı edinmiş olacaklar.

Büyükler İçin Kitap Seçme Kriterleri

Öncelikle kitap okumanın bilgi edinme dışında bir zevk olduğunu unutmamanız gerekiyor. Kimse sizden bilimsel makaleler okumanızı isteyemez. Kıyafet nasıl bir tarz ve duruş simgesi ise kitap seçmek de kesinlikle ilgi anlarına yönelik olmalıdır.

8 Eylül Dünya Okuma Günü

Düzenli bir kitap okuma alışkanlığı edinildiği takdirde ve kitap size istediğiniz zevki, bilgiyi sunduğu sürece o kitabı sonuna kadar okumak isteyeceksiniz. Duygusal yönleri oldukça gelişmiş bir toplum oluşumuzdan dolayı olsa gerek özellikle konusunda aşk duygusu geçen her kitabı mutlak suretle sevebiliyoruz. Konusu ister gerçek hayattan alınmış hikâyeler olsun ister aşk ya da bilimsel konu olsun hiç fark etmez. Her gün okuma saati ile kendinize ayıracağınız 1 saat hem zihninizi dinlendirecek hem de size günlük hayatta kendinizi çok daha rahat ifade etme şansı tanıyacak. 8 Eylül Dünya Okuma Gününüz kutlu olsun. Herkesin okuma yazma bildiği zamanların çok yakın olması dileği ile.

 

No more pages to load

No more pages to load

googletag.pubads().definePassback('/184585439/out_of_page', [1, 1]).display();