
18 Mart Yaşlılar Haftası
1982 yılında Yaşlıları Koruma Derneği tarafından her yıl 18-24 Mart tarihleri Yaşlılar Haftası olarak kutlanmaya başlanmıştır.Yaşlılarımızın saygınlıklarının korunmasının amaçlandığı bu hafta etkinlikleri arasında ayrıca karşılaştıkları ekonomik, psikolojik ve sosyal sorunların da belirlenerek çözüme kavuşturulması amaçlanmıştır. Kamuoyunun katkıları ile toplumsal bilinçlenmenin sağlanması amaçlanan Yaşlılar Haftasında kültürel ve sosyal etkinlikler düzenlenerek bu konuya ilgi çekilmek istenmektedir.
Yaşlılar Haftası ‘nda Neler Yapılmalı ?
İnsanlar anne karnına düştüğü andan itibaren hızlı bir şekilde büyümeye ve doğal olarak da yaşlanmaya başlarlar. Bu süreç herkes için hemen hemen aynı şekilde seyreder. Yaşlılık dönemleri de günümüzde çeşitli gruplara ayrılmıştır. 65 yaş ve sonrası yaşlılık dönemi olarak adlandırılmış, 65-85 yaş arası dönem genç yaşlı, 85 ve ileriki yaşları yaşlı yaşlı dönem olarak kabul edilmiştir. Bu dönemlerde kişilerde güç kaybı oluşmaya başlar ve ne yazık ki bir daha geriye dönüş yaşanmaz. Kas kayıpları, vücutta ağrılar ve ciltte kırışıklıklar ile kendini gösteren yaşlılık, zaman içerisinde psikolojik olarak da kişide farklı davranışlara neden olmaktadır.
Zaman içerisinde artık kas güçlerindeki zayıflıklar yüzünden yavaş hareket etme ve rutin işleri yapmada zorluklar yaşayabilen yaşlıların bakımlarında çok daha özenli olunması gereken bir dönem başlamış bulunmaktadır.
İşte Yaşlılar Haftası olarak kutlanan bu hafta içerisinde bakıma ihtiyaç duymaya başlayan, bu başkasının yardımına muhtaç olma hissi ile psikolojik olarak da kötü zamanlardan geçen yaşlıların hayatlarına bir nebze de olsa ışık tutabilme ihtiyacı ön plana çıkmaktadır.
Sokağa Atılan Yaşlılar İçin Hizmetler Sunulmalı
Evlatları tarafından sokağa atılan, bakılmayan ya da kötü davranılan birçok kişiye rastlamış olmalısınız. Çocukları ya da akrabaları tarafından sokakta yaşamak zorunda bırakılan ya da bir kap yemekten dahi mahrum edilen yaşlılarımızın bakımına öncelik vermek her şeyden önce toplum bilinci gelişmiş bireylerin görevleri arasında yer almaktadır. Bir sorunun kaynağı ben değilsem ona çözüm aramama gerek yok düşüncesi çok büyük bir insanlık ayıbının ürünüdür. Sosyal yardım kuruluşları ile konuşularak etrafınızda bulunan ve yardıma muhtaç kişileri bildirerek bir insanın hayatının sağlıklı bir şekilde sürmesini sağlayabilirsiniz.
Eğitim Evde Başlar
Siz büyüklerinize nasıl davranıyorsanız ileride sizin çocuklarınızın da sizden gördüğü şekilde size davranacağını asla unutmayın.
Yaşlılarınıza duyduğunuz saygının size aynı şekilde geri döneceğine hiç şüpheniz olmasın. İnsanoğlu ne yazık ki yaşadığı müddetçe senelere yenilerek yaş almaya ve doğal olarak yaşlanmaya devam edecek. Henüz gençken ve hala her şeyi başarabiliyorken ekonomik ve sosyal sorunları en alt düzeyde yaşamak için önlemlerinizi mutlaka almalısınız.
No more pages to load
No more pages to load