
14 Kasım Dünya Diyabet Günü
Diyabet, halk arasında bilinen adı ile şeker hastalığı toplumumuzda oldukça yaygın bir hastalık çeşididir. Milattan önceki dönemlerde dahi bazı yazıtlarda varlığı belirtilen şeker hastalığı, doğru beslenme ve doğru ilaç kullanımı ile ilaca bağlı rahatsızlıklarda duraklama ve hatta bazı durumlarda gerileme dahi söz konusu olabiliyor. 14 Kasım tüm dünyada Dünya Diyabet Günü olarak kutlanır. Diyabetin simgesi ise mavi içi beyaz halkadır. Diyabet 160’tan fazla ülkede 1 milyarı aşan destekçisi ile en büyük farkındalık etkinliğine sahiptir. Aynı zamanda belirli bir yaş grubuna özel bir hastalık da değildir. Çocuklarda hatta bebeklerde dahi görülme oranı olan diyabetin anlaşılabilmesi için gözlem yapmak ve tahlil yaptırmak yeterli olacaktır.
Madem Bugün Diyabet günü , Acaba Diyabet Nedir Tam Olarak Biliyor Muyuz?
Diyabet, pankreasın yeterli indik in üretememesi veya vücudun ürettiği insülini etkili bir biçimde kullanamaması ile neticelenen ömür boyu devam eden kronik ve indik in üreten hücrelerin azalması ile devam eden bir hastalıktır. Eğer normal bir metabolizmaya sahip iseniz, vücudunuza aldığınız besinler, vücudun en etkili yakıtı olan glukoza dönüşecek şekilde bağırsaklarda parçalanırlar. Parçalanan glukoz, bağırsaklardan kana geçer, kandaki şeker düzeyi yükselmeye başlar.
Eğer sağlıklı bir bünyeye sahipseniz pankreastan salgılanan insülin hormonu yardımı ile hücrelerin içine taşınır. Eğer insülin hormonu vücutta yoksa ya da işlevi bozulmuş ise mevcut şeker hücre içine taşınamadığından glukoz kanda artarak kan şekerinin yükselmesine sebebiyet verir. Eğer önlem alınmaz ve kan şekeri yüksekliği sürekli olarak devam ederse özellikle kalp, göz, böbrek ve sinirlerde ciddi tahribatlara yok açabilir.
Diyabet Hastaları Nasıl Beslenmeli?
Yaşam kalitesini düşürmemek ve organlarda oluşabilecek tahribatları önlemek adına şeker hastalarının beslenme düzenlerine dikkat etmeleri gerekir. Düzenli ve dengeli bir beslenme ve sağlıklı bir egzersiz programı ile hayatlarına normal seyrinde devam edebilen şeker hastaları ilaç ve insülin tedavisi ile de yaşamlarını desteklemeliler.
Diyabetiniz olması demek sevdiğiniz yiyeceklere ömür boyu uzaktan bakmanız anlamına gelmemektedir. Önemli olan kural yediğiniz yiyeceklerin çeşidi ve miktarının düzenli ve dengeli olarak ayarlanmasıdır. Diyabeti olan bir kişinin herkesten farklı bir yemek hazırlamasına gerek yoktur. Aslında sağlıklı olan beslenme şekli diyabetli bir insanın beslenme şeklidir. Kan şekeri kontrolünü sağlamak adına tahıl kaynakları bakımından zengin, sebze, meyve, dengeli miktarda protein ve yağ ile hazırlanmış bir beslenme programı oluşturmanız yeterli olacaktır.
No more pages to load
No more pages to load